Oczyszczanie separatorów tłuszczu – jak się je wykonuje

Gastronomiczna branża w Polsce ma liczne obowiązki, jakie są do dopełnienia. Jeden z nich to dbanie o należytą jakość odprowadzanych do kanalizacji ścieków, a o tym mówią przepisy prawa. Jeżeli jakaś kuchnia używa większą ilość różnych tłuszczy, to nie można wtedy tego typu ścieków wylewać bezpośrednio, a muszą one zostać wcześniej dobrze oczyszczone.

Służą do tego odpowiednie separatory, których montaż jest w wielu przypadkach niezbędny. Jeśli jakiś bar czy restauracja takie urządzenie musi zainstalować, to należy to odpowiednio zrobić. Istotne przede wszystkim jest to, aby przegląd separatorów nie miał problemów z dostępem. Firmy oferujące takie usługi posiadają wprawdzie odpowiedni sprzęt, ale czasami zdarzają się sytuacje, że nawet on nie pomoże.

Wtedy należy sobie radzić w inny sposób, ale z tym wiązać się też będzie całkiem inna czyszczenie separatorów cena za nietypowe usługi. Jeśli więc ktoś nie ma ochoty płacić za dużo, to musi wykonać wszystko zgodnie z wytycznymi. Systematyczne czyszczenie separatorów tłuszcz ma duże znaczenie, gdyż zbiorniki separatorów zapychają się dość często.

Jeżeli przez większy okres czasu zgromadzony tłuszcz nie będzie z nich odciągnięty, to w pewnym momencie zacznie się przelewać do rur kanalizacyjnych, a to grozi poważnymi konsekwencjami. Terminy czyszczenia najlepiej ustalić z firmą, która się będzie tym zajmowała. A uzależnione to będzie od wielkości samego separatora oraz pojemności ścieków, które będzie miał do przerobienia.

🧾 ARTYKUŁ SPONSOROWANY
Dodaj komentarz
Możesz także polubić